Logo Jabadoo

5 tips hoe u ervoor zorgt dat uw kind gaat buiten spelen! 

Ziet u uw kind ook continu achter de laptop of televisie? Komt hij of zij zo weinig buiten dat ze geen zonlicht meer binnenkrijgen. Het aantal kinderen dat buiten komt is afgelopen periode aanzienlijk gedaald en het wordt haast al normaal gezien. Toch heeft een kind zonlicht en frisse lucht nodig bij niet alleen het opgroeien, maar ook in gedrag en concentratie. Zo zorgt zonlicht voor extra vitamine D aanmaak en dat zorgt vervolgens weer voor een betere weerstand. Daarnaast is buiten zijn en frisse lucht goed voor de ontspanning van uw kind. Daarom is het van belang om uw kind buiten te laten spelen. Toch is het als ouder zijn een nogal moeilijke opdracht om uw kind ook werkelijk buiten te laten spelen. Maar wees gerust. Met de volgende vijf manieren wordt buitenspelen een activiteit om als kind naar uit te kijken. 

1. Samen met uw kind buitenspelen  

Als ouder is het goed om een voorbeeldfunctie te geven. Als u als ouder continu binnen zit en achter de laptop aan het werk bent, is de kans groot dat uw kinderen uw voorbeeld nemen. Wilt u dat uw kind meer buiten gaat spelen? Ga dan zelf ook even naar buiten om het goede voorbeeld te geven.            

Neem uw kind mee naar buiten en doe samen een leuke activiteit. Voorbeelden zijn samen een potje voetbal doen of verstoppertje spelen. Met de sneeuw is het ideaal om samen een sneeuwpop te maken of gezellig te schaatsen. Als kinderen buiten alleen spelen, raken ze vaak snel verveeld. Daarom is het belangrijk om samen naar buiten te gaan en ook afleiding te zoeken samen met uw kind. Daarnaast zorgt samen spelen voor extra hechting van ouder en kind, wat natuurlijk altijd een pré is.  

pexels photo

2. Een comfortabele plek creëren voor uw kind  

Als uw kind vastzit aan de bank of tv, is het vaak handig om kleine stapjes te ondernemen. Om ze van de laptop en muziek naar een stil bos te brengen is vaak niet de beste manier. Kies voor een manier waarop het kind zich comfortabel genoeg voelt om naar buiten te gaan. Neem bijvoorbeeld een kleed mee uit de kamer van het kind om samen te picknicken of zet de tafel buiten neer om samen bordspelletjes te spelen. Bij Jabadoo kiezen we ervoor om meerdere speelgoedartikelen naar buiten mee te nemen om zo de kinderen hiermee buiten te laten spelen. Er zijn veel manieren om uw kind naar buiten te krijgen als u buiten als binnen laat voelen. Wanneer uw kind zich veilig voelt, zal hij zich comfortabeler voelen en vaker hiernaar teruggaan (in dit geval buiten) en dat is uiteindelijk uw doel. Kies er dus voor om kleine stapjes te ondernemen om uw kind buiten te laten gaan spelen. 

pexels olia danilevich

3. Vriendje uitnodigen om uw kind buiten te laten spelen 

Een andere manier om uw kind buiten te laten gaan spelen is om een vriendje van hen uit te nodigen. Dit is een andere soort afleiding en is daarnaast goed voor de socialisatie en ontwikkeling van het kind zelf. Zo leert uw kind niet alleen om buiten te spelen, maar ook om bijvoorbeeld te delen en gunnen en hij leert om óm te gaan met een ander gedrag dan het eigen. Zo zorgt een vriendje uitnodigen voor meer voordelen dan puur het kind buiten te laten spelen. Ideaal natuurlijk dat bij Jabadoo uw kind vriendjes om zich heen heeft in een speelomgeving en daarom veel meekrijgt van deze voordelen. 

4. Regel opstellen om minimaal zo lang buiten te komen 

Dit is een manier die sommige ouders al bij het begin van de opvoeding gebruiken. Zo stellen de ouders een regel in waarbij ze met het hele gezin bijvoorbeeld minimaal een uur per dag buiten moeten zijn om frisse lucht in te ademen. Wanneer het kind dit gelijk meekrijgt in de opvoeding zullen zal hij of zij dit als normaal zien en zal het kind sneller buiten gaan spelen. Als kind is je veilig voelen één van de belangrijkste dingen bij een goede ontwikkeling. Zo zorgt structuur voor zekerheid en voorspelbaarheid waardoor een kind zich veilig zal voelen. Bij Jabadoo kiezen we er dan ook voor om op eenzelfde tijdstip naar buiten te gaan. De kinderen verwachten dit en dit biedt een zeker en voorspelbaar gevoel. Daarom werkt deze manier ook goed om een kind buiten te laten gaan spelen.  

5. Verzin samen een spel voor buiten 

Kinderen houden van spelletjes en zelf een spel verzinnen is goed voor hun creatieve uitlaatklep. Ook zal een spel verzinnen zorgen voor meer zelfvertrouwen en meer zelfverwezenlijking. Een spel spelen zorgt niet alleen voor afleiding en plezier, maar ook voor een boost in sociale vaardigheden en zorgt daarnaast voor een juiste regulatie van emoties. Een spel verzinnen wordt bij Jabadoo daarom ook zeker gestimuleerd. De kinderen worden zo uitgedaagd in keuzemogelijkheden en dit optimaliseert hun ontwikkeling. Kinderen leren hoe het is om op hun beurt te wachten, te reageren op verlies of winst en om te gaan met regels. Zo heeft u al snel een leuke middag te pakken en heeft u ervoor gezorgd dat uw kind buiten aan het spelen is. Misschien wil uw kind nu wel elke dag naar buiten om samen het spel te spelen. Dan komt de vraag of ouders dat nu wel willen.                                     

pexels lukas                                                  

Als uw kind niet buiten wilt spelen 

Dit zijn in het kort de vijf manieren om je kind buiten te laten spelen. Natuurlijk zijn er veel meer manieren en handige tips om dit te bereiken, maar hierbij de belangrijkste. Een aandachtspunt om bij stil te staan is dat u uw kind niet moet dwingen of belonen/straffen om naar buiten te gaan. Dit zal misschien één á twee keer werken, maar is op langere termijn niet een aanrader. Een kind moet zich bovenal veilig genoeg voelen om naar buiten te gaan. Natuurlijk kunt u een regel instellen, maar als uw kind echt niet naar buiten wil, is het van belang dat u samen met het kind na gaat waarom hij/zij dit niet wil. Misschien is er namelijk een ander probleem en ziet u dit compleet over het hoofd. Ga daarom altijd na hoe uw kind zich voelt. Voor nu alvast veel plezier met het buitenspelen.  

Bent u enthousiast geworden na het lezen van deze tips en bent u geïnteresseerd in wat Jabadoo kinderopvang nog meer te bieden heeft? Klik dan hieronder op een gratis rondleiding of neem vrijblijvend contact met ons op! 

 

Rondleiding aanvragen arrow

Kom eens langs en maak kennis met het leukste kinderdagverblijf van Groningen

Wij begrijpen als geen ander dat u graag wilt kennis maken met ons team en ons kinderdagverblijf in Groningen wilt zien. Maak gerust eens een afspraak met ons om rond te kijken bij onze kinderopvang. Tijdens deze afspraak krijgt u van ons een rondleiding en bespreken we waar Jabadoo voor staat. Bent u geïnteresseerd? Vraag dan hieronder een vrijblijvende rondleiding aan.

RONDLEIDING AANVRAGEN arrow

Hele fijne kinderopvang!

Goed georganiseerd, professioneel opgezet in een mooi schoon gebouw met hele betrokken leidsters. Duidelijke en korte lijnen, snel reactie bij vragen. En vooral kind heeft het erg naar zijn zin! Zeker een aanrader en vergeleken met andere kinderdagverblijven een echte topper!

--  Vera, Groningen

Een rustige en liefdevolle omgeving

Jabadoo is een ruim, schoon en gestructureerde opvang. Door de grote ramen is er vol op daglicht en dit geeft een vrij gevoel. De leidsters zijn belangstellend en zorgen met veel liefde voor onze kinderen. Ik laat mijn kinderen met een gerust gevoel achter bij Jabadoo.

--  Marieke, Groningen

Deskunding, vriendelijk en goed afgestemd op de kindjes

Wij zijn zeer tevreden. De leidsters zijn aardig, creatief, betrokken en deskundig. Wij vinden dat er goed op ons kind afgestemd wordt. Zowel in zijn behoeften maar ook in zijn ontwikkelingsfase. We worden goed op de hoogte gehouden d.m.v. van mondelinge terugkoppeling mondeling en de leuke verhaaltjes in het dagboek. Het management is adequaat en we vinden dat er duidelijke visie gehanteerd wordt. De groepen zijn overzichtelijk en ruis met een goede structuur. Onze zoon gaat met veel plezier heen. We hebben Jabadoo aangeraden aan mensen in onze omgeving.

--  Anne, Eelderwolde

 
 
 
Mail: jabadoo@wijzienjou.nl