Logo Jabadoo

7 Leuke voorleestips die u thuis met uw kind kunt doen!  

Het is een rare tijd en wij missen de kids enorm bij Jabadoo. Op dit moment is de kinderopvang en de buitenschoolse opvang alleen geopend voor het bieden van noodopvang aan kinderen van ouders die werken in een cruciale beroepsgroep en kinderen voor wie vanwege bijzondere problematiek of een moeilijke thuissituatie maatwerk nodig is.   

Om jullie een beetje te helpen in deze tijd, hebben wij 7 leuke voorleestips bedacht die u thuis met uw kind kunt gaan doen! Deze voorleestips zijn specifiek bedoelt voor kindjes van 0 tot 4 jaar oud en sluiten perfect aan bij de nationale voorleesdagen van 2021. 

reading

Voorlezen is uitstekend voor de ontwikkeling van uw kind 

Voorleesverhaaltjes zijn één van de belangrijkste dingen die helpen bij het stimuleren van de taalontwikkeling van uw kind. Door veel te praten, en met name het voorlezen van korte zinnetjes zal uw kind al gauw een woordenschat ontwikkelingen. Door gewone zinnen te gebruiken en rustig te praten leert uw kind fatsoenlijk zinnen uit te spreken.  

#1 Kies een voorleesverhaaltje wat past bij de belevingswereld van uw kind 

Soms is het lastig om een geschikt boek uit te kiezen wat bij de belevingswereld van uw kind past. Een goede tip is om een boek te kiezen wat past bij het thema van de fase waarin uw kind zich bevindt. Denk aan: leren fietsen, leren tandenpoetsen of het samen spelen met leeftijdsgenootjes. 

#2 Lezen stimuleert de ontwikkeling van de verbeelding  

Verhaaltjes voorlezen prikkelen de fantasie van uw kind. Leuke kleurrijke illustraties helpen bij het aanmoedigen van de eigen verbeelding, zeker in combinatie met leuke opdrachtjes; zoals het aanwijzen van plaatjes.  

Baby's en peuters zijn druk bezig met het ontwikkelen van hun verbeelding, een boek is de perfecte plek waar de fantasie van uw kindje werkelijkheid wordt. Op een speelvolle wijze leert uw kind meer over de fase waar hij of zij zich in bevindt.  

#3 Denk samen na over de afloop van het verhaal 

Neem na het bekijken van een pagina gezamenlijk de tijd om na te denken over de afloop van het verhaal. Door samen na te denken over de afloop, prikkelt u uw kind om na te denken en dus gebruik te maken van de eigen verbeelding.  

reading

#4 Het gebruik van 'voorleesstemmetjes' 

Dit is vast een herkenbaar onderwerp. U heeft het vast en zeker weleens zelf gedaan; "Het gebruik van voorleesstemmetjes." Hoewel de meeste mensen denken dat het gebruik van stemmetjes helpt met de ontwikkeling van de fantasie van uw kind, is dit niet per se nodig. Het is eigenlijk veel beter om rustig te articuleren en het verhaal voor te lezen. Kijk uw kind regelmatig aan en zo zal hij of zij zelf wel begrijpen wie er iets zegt in het boek. Het gebruik van stemmetjes is voor de extra inspanning dus eigenlijk niet per se nodig.  

#5 Laat uw kind meepraten vanuit eigen ervaring 

Als u een boek gevonden heeft die past bij een herkenbare fase van uw kind, dan zal hij of zij vast en zeker dingen uit het verhaaltje herkennen. Tip; "Vraag hier vooral op door!" Zo leert uw kind beter te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit en leren ze makkelijker om te gaan met emoties en gevoelens.  

mother

#6 Help uw kind met moeilijkere woorden 

Voorleesverhaaltjes bestaan altijd uit woorden die uw kind nog niet eerder heeft gehoord. Vraag uw kind eerst wat het betekent. Weet hij of zij dit niet? Probeer het woord uit te leggen met een synoniem of een herkenbaar voorbeeld. Lees hetzelfde boek meerdere keren aan uw kind voor. Zo creëert uw herkenning en geeft u dit opnieuw de kans te vragen wat het 'onbekende woord' betekent. Tip; probeer na het voorlezen van hetzelfde boek aan te haken op verschillende onderwerpen die leuk zijn om met uw dochter of zoon te bespreken.  

#7 Breng structuur aan voor uw kind 

Structuur is voor iedereen belangrijk, ook voor uw baby of peuter. Lees elke dag op hetzelfde tijdstip of op dezelfde knusse plek een verhaaltje voor. Kinderen voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op een ritueel. Zo werkt u naast structuur ook aan een fijne relatie met uw kind. Voorlezen is de tijd waar u samen kunt genieten, lachen en kletsen.  

Nationale voorleesdagen 2021

De nationale voorleesdagen van 2021 zijn weer begonnen! Daarom hebben we speciaal voor jullie deze leuke voorleesvideo van het prentenboek van het jaar: 'Coco kan het!' gemaakt. Bekijk het hele filmpje hieronder!


 

Rondleiding aanvragen arrow

Kom eens langs en maak kennis met het leukste kinderdagverblijf van Groningen

Wij begrijpen als geen ander dat u graag wilt kennis maken met ons team en ons kinderdagverblijf in Groningen wilt zien. Maak gerust eens een afspraak met ons om rond te kijken bij onze kinderopvang. Tijdens deze afspraak krijgt u van ons een rondleiding en bespreken we waar Jabadoo voor staat. Bent u geïnteresseerd? Vraag dan hieronder een vrijblijvende rondleiding aan.

RONDLEIDING AANVRAGEN arrow

Hele fijne kinderopvang!

Goed georganiseerd, professioneel opgezet in een mooi schoon gebouw met hele betrokken leidsters. Duidelijke en korte lijnen, snel reactie bij vragen. En vooral kind heeft het erg naar zijn zin! Zeker een aanrader en vergeleken met andere kinderdagverblijven een echte topper!

--  Vera, Groningen

Een rustige en liefdevolle omgeving

Jabadoo is een ruim, schoon en gestructureerde opvang. Door de grote ramen is er vol op daglicht en dit geeft een vrij gevoel. De leidsters zijn belangstellend en zorgen met veel liefde voor onze kinderen. Ik laat mijn kinderen met een gerust gevoel achter bij Jabadoo.

--  Marieke, Groningen

Deskunding, vriendelijk en goed afgestemd op de kindjes

Wij zijn zeer tevreden. De leidsters zijn aardig, creatief, betrokken en deskundig. Wij vinden dat er goed op ons kind afgestemd wordt. Zowel in zijn behoeften maar ook in zijn ontwikkelingsfase. We worden goed op de hoogte gehouden d.m.v. van mondelinge terugkoppeling mondeling en de leuke verhaaltjes in het dagboek. Het management is adequaat en we vinden dat er duidelijke visie gehanteerd wordt. De groepen zijn overzichtelijk en ruis met een goede structuur. Onze zoon gaat met veel plezier heen. We hebben Jabadoo aangeraden aan mensen in onze omgeving.

--  Anne, Eelderwolde

 
 
 
Mail: jabadoo@wijzienjou.nl